top of page
Writer's pictureCatherine

Πέντε μεσαιωνικά γεφύρια που πρέπει να ανακαλύψεις!

Η Κύπρος είναι μια χώρα πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό, με απομεινάρια του παρελθόντος της διάσπαρτα σε όλο το νησί. Μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της ιστορίας της Κύπρου είναι τα μεσαιωνικά γεφύρια της, τα οποία στέκονται αγέρωχα μέχρι σήμερα. Αυτά τα γεφύρια αποτελούν απόδειξη της εφευρετικότητας και της ικανότητας των κατασκευαστών τους, πριν από εκατοντάδες χρόνια χρησιμοποιώντας μόνο απλά εργαλεία και υλικά. Σήμερα, στέκονται ως περήφανο σύμβολο της πλούσιας κληρονομιάς του νησιού μας και προσελκύουν επισκέπτες που έρχονται να θαυμάσουν την ομορφιά τους.


Το Γεφύρι του Ρουδιά βρίσκεται στο Δάσος Πάφου, πάνω από τον ποταμό Ξερό. Το γεφύρι περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση από πλατάνια, σκλήθρες και πεύκα. Το όνομά του προέρχεται από τον θάμνο «ρούδι», που κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας το εμπόριο του φλοιού και φύλλων του ήταν ένα από τα κύρια εισοδήματα των κατοίκων της περιοχής. Την δεκαετία του '50 το γεφύρι έπαθε εκτεταμένες ζημιές μετά από ισχυρό σεισμό και αποκαταστάθηκε τη δεκαετία του '70.


Το Γεφύρι του Τζιελέφου ένα από τα πιο γνωστά γεφύρια του νησιού. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 440 μέτρων μέσα στο βαθύ δάσος της Πάφου και περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση. Είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι της Κύπρου και είναι χτισμένο πάνω από τον ποταμό Διαρίζο. Και στις δύο εισόδους της γέφυρας υπάρχει σημείο αναμονής που δείχνει ότι υπήρχε μεγάλη κίνηση κατά την Ενετοκρατία, καθώς ήταν το κύριο σημείο σύνδεσης της Πάφου με άλλες συνοικίες.


Το γεφύρι της Ελιάς είναι χτισμένο πάνω από τον Φοινιώτη ποταμό, το σημείο που συναντιούνται ο ποταμός Καμινάρια και ο ποταμός Διαρίζος. Η ονομασία του γεφυριού οφείλεται στις ελιές που φύτρωναν στην περιοχή και συγκεκριμένα μια ελιά ακριβώς δίπλα στη γέφυρα που ήταν σημείο συνάντησης των ταξιδιωτών. Κατά τους μεσαιωνικούς αιώνες ήταν το μοναδικό πέρασμα προς τον Φοινί για τους ταξιδιώτες που πηγαινοέρχονταν από την Πάφο.


Το γεφύρι της Μηλιάς χτίστηκε για να συνδέσει τις Πλάτρες με το χωριό Πέρα Πεδί γεφυρώνοντας τον Κρυό ποταμό. Πρόκειται για ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι κτισμένο σε ένα μαγευτικό τοπίο, περιτριγυρισμένο από κισσούς και πανύψηλα δέντρα.

Milia Bridge

Το γεφύρι του Πισκόπου (Επισκόπου) στο Φοινί είναι ένα εκπληκτικό δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Χτισμένο τον 16ο αιώνα, αυτό το γεφύρι είναι ένα από τα 15 μεσαιωνικά γεφύρια της Λεμεσού που έχουν αναγνωριστεί ως αρχαιολογικοί θησαυροί της επαρχίας.


1 view0 comments
bottom of page